Vrata
Preuređujete li stan ili kuću, vrata su bitan element uređenja koji ne smijete zanemariti.

Kod odabira vrata za kuću potrebno je dobro razmisliti. Postoji širok izbor različitih materijala koji se mogu koristiti.

Vrata se razlikuju po debljini i veličini.

Unutarnja vrata, u pravilu, uvijek su nešto tanja od vanjskih. Iako visina i širina znatno varira, određene veličine smatraju se uobičajene i takva već gotova možete naći u trgovinama.


Vrste vrata za uređenje interijera


Uz svakodnevna jednokrilna vrata postoje mnoge druge vrste koja možemo klasificirati prema tehnici.

1. Viseća vrata – to su uobičajena vrata sve pričvršćena za dovratnik na dva ili tri mjesta ovisno o veličini vrata.

2. Klizna vrata – ona su postala popularna u posljednjih nekoliko godina. Ovaj tip je postavljen na stazama i vrata se kreću naprijed i natrag, umjesto uobičajenog otvaranja prema naprijed tj. prema van.

3. Sklopiva vrata – ova vrata još nazivamo i harmonika sklopiva vrata, relativno su jeftina i njima štedimo dosta podnog i zidnog prostora. Ona nude iste prednosti kao i klizna vrata.

4. Ugradbena vrata – stari stil koji je oživio suvremen način uređenja doma. To je isto vrsta kliznih vratiju koja umjesto da idu uz zid kod otvaranja, ona ulaze u njega .

Tipovi visećih vrata


Vrata, bilo vanjska ili unutarnja, trebala bi biti usklađena s arhitekturom i namještajem u kući.

Ako imate vrata ili vrata koja se ne uklapaju  ispravno, možete ih zamijeniti s jednim od mnogih ponuđenih na tržištu. To je lako jer su vrata standardnih veličina i ne trebaju posebne dimenzije.Ovaj tip vratiju može se prilagoditi svim stilovima gradnje i najčešće su korištena baš ta vrata.

Ova vrata mogu biti jednokrilna, dvokrilna ili čak mogu imati i više dijelova. Također mogu biti odvojena na gornji i donji dio kao što su npr. nizozemski tip vrata. Kod njih se može otvoriti gornji dio vrata dok donji ostaje zatvoren poput pregrade. To je od posebne vrijednosti kod onih vrata koja vode prema vanjskom prostoru, kada je npr. potrebno prozračiti prostor,  želi se zadržati određena količina privatnosti. Također, to se preporučuje za unutrašnjost kuće, između soba, kada imate malo dijete ili kućnog ljubimca kojeg treba držati unutar granica.

Na vrata možete ugraditi staklo ili napraviti da cijela budu staklena. Ne mora značiti da staklena vrata nužno moraju biti prozirna. Možete postaviti matirano staklo ili s ugrađenim mozaicima. Popularna su pjeskarena stakla s raznim motivima. Ako već postoje vrata s drvenim pločama koje želite zamijeniti, to nije težak zadatak. Potrebno je samo izvaditi drveni dio i umetnuti staklo te se po potrebi mogu staviti nove lajsne

Kako će se vrata otvarati, da li prema ili od vas ovisi kako će se postaviti šarke na kojima vise vrata. Vrata mogu biti obješena s desne ili lijeve strane. U ovom slučaju se strana odnosi na stranu šarke, a ne kvake. U nacrtima kuće kada je arhitekt obilježio otvore vrata s R znači da će se ta vrata otvarati od vas i da će šarke biti s desne strane. Obilježavanje otvaranja s L pokazuje da zglobovi moraju biti postavljeni na lijevi dovratak.


Kućna vrata

vise na šarkama izrađenim od željeza, čelika, mjedi ili bronce ili na čeličnim šarkama koje su pocinčane ili presvučene nekom drugom legurom. Možete odabrati i takve šarke da budu neprimjetne. Viseća vrata zahtijevaju pažnju i preciznost kako bi se osiguralo njihovo pravilno i učinkovito funkcioniranje. Da bi sve bilo potpuno važno je pobrinuti se da vrata imaju odgovarajuću bravu. Popularna su dva tipa bravi i to rim brave i mortise brave. Rim brave su lakše za instalirati od mortise brave. Međutim, one su dosta neugledne nezgrapne. Mortise brave dolaze u raznim stilovima i oblicima. Cilindrične i cjevaste brave su dizajnirane tako da je eliminirana ploča s ključanicom što daje uredniji i sofisticiraniji izgled.


Unutarnja kućna vrata modernog dizajna

Kada kupujete novu kuću ili preuređujete ili pregrađujete već postojeći stan, ima dosta stvari koje treba uzeti u obzir poput boje kojom ćete obojiti zidove, da li je potrebno zamijeniti izolacije, hoćete li zaštititi rubove i uglove zida kako se ne bi oštetili ili zaprljali, hoćete li mijenjati pod tj. podlogu i sl. Jedan aspekt koji mnogi ne smatraju bitnim ili im jednostavno promakne u planiranju su upravo vrata i štokovi. Zašto su kućna vrata tako važna? Kao prvo i osnovno koristimo ih jako često. Ona služe da odvoje prostorije i spriječe poglede, buku, propuh i sl. Slomljeni štokovi, klimava vrata, vrata koja ne brtve kako bi trebalo ne ispunjavaju svoju ulogu i umanjuju lijepi izgled prostorije.

Vrata mogu biti problematična ako su previše teška, teško ih je otvoriti ili se često zaglave, zato morate uzeti u obzir koju vrstu vrata želite staviti na neko mjesto. Glavna vrata u kući su vanjska vrata. To mogu biti ulazna vrata, sporedna vrata, garažna vrata, vrtna vrata. Ona moraju biti ugodna oku jer su vidljiva izvana ali moraju biti i čvrsta. Kućna vrata posjetiteljima daju prvi dojam o stanju vašeg doma, tako da je lijepo ako ulazna vrata lijepo pristaju uz arhitekturu kuće i uklapaju se s vanjskim zidovima. Ako vrata izgledaju čvrsto to će već u startu odbiti lopova. Ako ste u potrazi za drvenim vratima, budite sigurni da obratite pozornost na vrstu drveta i kako je obrađeno. Kvalitetnije drvo će biti dugotrajnije, a ako su vrata deblja izgledat će tj. bit će čvršća.


Staklena vrata

je također moguće postaviti kao vanjska vrata jer danas ima kvalitetnog i otpornog materijala. Dobra kvaliteta vratiju od čelika i stakloplastike mogu biti i odličan termički izolator. Što se tiče vratiju za uređenje interijera, postoje mnoge vrste i veličine


Sklopiva vrata

obično se koriste kada je nemoguće postaviti obična vrata zbog nedostatka prostora. To je također iz istog razloga primjenjivo i na ormare . Osim sklopivih moguće je postaviti i klizna vrata. Ona idu po stazama, otvaraju se da preklapaju jedna drugu ili idu uz zid.

Postoji i verzija kada je napravljen „džep“ u zidu u koji ulaze vrata. Prilikom odlučivanja koju vrstu vratiju želite, budite sigurni da ste dobro razmislili o funkciju, kao i estetici. Danas je moguće naručiti sve vrste vrata, bilo za interijere ili eksterijere, podrume, tavane, stanove, apartmane. Čak i kada nisu u standardnim dimenzijama moguće je naručiti vrata po mjeri. Sve to možete pronaći u našoj firmi!