StoloviStolovi u kućnim prostorijamaStolovi izgledaju sjajno u vašem domu Upravo ta multifunkcionalnost i mogućnost upotrebe za različite svrhe u vašem domu, čini stolove nezaobilaznim odabirom i elementom uređenja svakog doma. Oni ispunjavaju toliko različitih uloga, od odličnog i prikladnog mjesta za odlaganje stvari i ključeva u prostoru hodnika, do mjesta za odlaganje, jelo, odmor i opuštanje uz odmor na kauču.

radni stol po mjeri

Za dnevni boravak  pojedinci obično odabiru barem dva manja stolića, jedan veći u središtu prostorije koji se najčešće postavlja ispred kauča, a manji pomoćni sa strane također negdje uz fotelju ili televiziju za odlaganje suvenira ili manjih predmeta. Umjesto uobičajenog i tradicionalnog rasporeda stolova, možete napraviti njihov raspored po želji, van svih uobičajenosti kako bi stvorili dinamičnost i raznolikost prostorije, na način da ih bez reda postavite u prostoriji.

Za prostor dnevnog boravka se često odabiru i naglašeni stolovi, koji su u pravilu uski i visoki te se postavljaju uz kauč ili fotelju. Zovu se naglašeni stolovi jer osim što služe svojoj namjeni stola, svojim izgledom i različitosti stila ujedno naglašavaju, podižu i ističu cjelokupni prostor dnevnog boravka.

Stolovi se postavljaju i koriste i u hodniku, gdje također odlično služe svojoj svrsi. Možete koristiti bilo koju vrstu manjih i nižih stolova. Ako imate uži hodnik, tada je najbolje stolić postaviti na kraj hodnika. Ako je hodnik širok, možete ih staviti i po sredini prostora, pored klupe ili vješalice za kapute.

Kod izbora stolova za spavaće sobe, nudi se također velik izbor. Postoji standardni i najčešći izbor stolova za spavaće sobe, no i u njihovom uređenju možete koristiti

sve vrste manjih i srednjih stolova, na kojima možete držati svoje osobne stvari koje želite da budu lako dostupne i vidljive, za postavljanje obiteljskih fotografija i općenito za dodavanje malo osobnosti i karaktera u sobi. Po želji možete dodati stol na kraju kreveta, koji će vam omogućiti željeni prostor za postavljanje televizora.

Nema pravila koje određuje točan raspored i položaj stola u sobi koja se uređuje. U prostor kuhinje po mjeri stol je obavezan element uređenja te za nju postoji najviše ponuđenih vrsta stolova. Možete odabrati lijep kuhinjski stol koji se najčešće postavlja u centar prostorije i osim što služi za objedovanje i okupljanje svih članova obitelji, može istovremeno i podignuti cjelokupni izgled kuhinje.

Danas je sve popularnija opcija odabira kvadratnih stolova i klupa koje se postavljaju u neki prostrani kuhinjski kut, s namjerom uštede i bolje iskoristivosti cijelog prostora, dodajući puno sjedećih mjesta u malom prostoru. Ako krećete sa standardnim uređenjem kuhinje u kojoj se stol postavlja u centar prostorije, vaš idealan izbor je tradicionalan kuhinjski stol ili šank stol koji ima visoke barske stolice. Šank kuhinjski stol je dobar jer na njemu možete jesti, kuhati i pripremati hranu sve odjednom, a istovremeno. Dobar izbor je i sklopivi kuhinjski stol koji se može smanjiti i proširiti, ovisno o broju ljudi koji vam dođu u posjetu.

Povijest, vrste, stilovi i veličine stolova za sve prostorije
Koje su bitne činjenice koje moramo znati o stolovima?

Iako postoji bezbroj namjena i svrha korištenja stolova, svi oni dijele nešto zajedničko: ravnu i horizontalnu površinu, koja se obično koristi za potrebe jedenja ili rada. Što se tiče vrste stolova, postoji više vrsta stolova od bilo kojeg drugog komada namještaja.

kuhinjski stol po mjeri


Povijesne vrste stolova

stol za blagovaonu po mjeri

Četveronožni stolovi prevladavaju i dominiraju u upotrebi još od doba drevnog Egipta, dok su grčki i rimski stolovi često sastavljeni od jedne velike ploče, u obliku oltara. Druga glavna definirajuća karakteristika stola je njegova visina, a što se također mijenjalo s vremenom i promjenama u načinu sjedenja.

Stolovi iz doba drevnog Rima su bila dovoljno niska da se njima moglo jednostavno koristiti sa niskih kauča, dok su novije vrste stolova više kako bi jednostavno mogli smjestiti stolice.

Najraniji zapadni stolovi su bili sastavljeni od jednostavne ploče podržane na potpornju, koje bi se podigle kada se javila potrebno za jelom. Suvremeni stolovi su takvog oblika, ali su obično fiksni, a njegovu osnovu čini ploča koja je najčešće fiksna, za razliku od sklopive, srednjovjekovne vrste. Dugi i uski stolovi, koji su se koristili u prošlosti, poznati su još pod nazivom blagovaonički stolovi.Moderne vrste stolova

moderni stol po mjeri

Razvoj i napredak se može vidjeti u proizvodnji stolova namijenjenih da se nalaze uz ili nasuprot zidu, a ne u sredini sobe, kao što je bio slučaj u prošlosti. Konzolni stolovi (izrađeni od pregrada i bez stražnjih nogu), stolovi na stupovima (tako nazvani jer su izvorno dizajnirani da zauzimaju prostor zida između prozora), stolići, i dvoranski stolovi su svi primjeri razvoja stolova uza zida.

Dizajnirani stolovi i stolovi izrađeni po mjeri koji se koriste za posebne namjene, osim blagovanja su sljedeći:

  • umjetnički stolovi (često imaju podesive vrhove)
  • biljarski stolovi
  • kartaški stolovi (često okruglog oblika kako bi lako omogućili pridruživanje dodatnih igrača, te sklopivi pri vrhu, kako bi se zauzimalo manje mjesta kad se ne koristi)
  • toaletni stolići (obično sa zrcalnom)Vrste stolova po smještenosti u prostoru

Medijapan uredski stol

Jednako važna podjela vrsta stolova jest ona koja se dijeli sukladno različitom položaju lociranja stola u prostoriji, što u velikoj mjeri određuje veličina i oblik stola.Prema tom faktoru tako postoji podjela na: noćni stolovi, stolovi koji se postavljaju sa strane ili pored pr. kauča, fotelje i ostalog namještaja prisutnog u prostoriji. Najbolja izrada stolova jest ona pri kojoj finalni stolovi imaju mogućnost sklapanja, skraćivanja ili produživanja. Isto tako, mnogi stolovi danas su opremljeni s raznim ladicama i policama, zbog čega ih se često može klasificirati kaokomode ili ormarići.